Okul Öncesi Eğitimin Önemi
Çocuk dünyaya geldiğinde tüm dünyası anne ve babadır. Dünyasını oluşturan anne-baba çocuğunun hayatını ne kadar şekillendirir ve renklendirirse çocuğunun da farklı deneyimler elde edip öğrenimini kolaylaştırır. Çocuğunuzun ilk yıllarında anne- baba başrol olsa da bir süre sonra çocuğunuzun gelişimi için yeterli olmamaya başlar. Bu durumda çocuğunuzun artık dış dünyaya açılımı gerçekleşmelidir. Burada bahsettiğimiz dış dünyaya açılımın en önemli ayağı ise çocuğunuzun okul öncesi eğitimine başlamasıdır. Okul öncesi eğitimin çocuklarımız için önemini incelersek;
Çocuğunuzun 3 yaşından itibaren düzenli bir okul hayatı olmalıdır!
4+4+4 eğitim sistemi ile birlikte 3 yaşında olan bir çocuğun okul sürecine başlaması önem kazanmıştır. Çocuğunuzun ev dışında anne ve babanın sorumlulukları gibi okul sorumluluğunun olması çocuğunuzun bilişsel ve sosyal gelişiminin yanı sıra kişilik gelişimi için de önemli bir unsurdur.
Ev ile sınırlı olan yaşam çocuğunuzun gelişimi içinde sınırlayıcı olur!
Bir bebeğin hayatı ev ile başlar ve öğrenim ev ve yakın çevresi aracılığı ile gerçekleşir. bebeğinizin yürümesi, konuşma becerisinin kazanımı, tuvalet eğitimi ile birlikte özerklik dönemi artık başlar. Kavram eğitimi, el becerilerinin gelişimi, sosyal iletişim becerilerinin gelişimi ile büyüme devam eder. Çocukluğun ilk yıllarında ev yaşantısı çocuk için renkli ve merak edilen uyaranlarla dolu bir yer olarak görülse de bir süre sonra ev yaşantısı çocuğu gelişiminde tekrara yol açar. Burada sürekli bakan kişi ile sabit bir iletişim, belirli sınırlarda oynanan oyunlar, uyaran yoksunluğu çocuğunuzun gelişiminde sınırlayıcı etkenlere yol açabilir. Okul öncesi eğitime giden bir çocuğun ise evdeki sınırlı yaşantılarının yanı sıra bir çok farklı deneyim elde eder.
Yaşıtları ile farklı yaşantıları deneyimlemek hayatın denemesidir!
Her insan yaşadığı çevre, aldığı eğitim, yaşam biçimi, deneyimleri ve inançları ile farklı bir dünyadır. Okulda birçok farklı tutum ile yetiştirilen ve farklı deneyimlere sahip aynı yaş grubundan belirli sayıda çocuğun bir arada olması çocuklarımızın bir o kadar farklı deneyim elde etmelerini sağlar.
Çocuğunuzun bireyselleşmesi için dış dünyayı da keşfetmelidir!
Çocuğunuzun farklı deneyimler elde etmesi ve farklı ortamlarda bulunması kimlik ve kişilik gelişimi için olumlu olaylar yaşarken aynı zamanda olumsuz deneyimler ile de baş etme becerileri de gelişir. Bu deneyimler dış dünyaya açılım ile hızlanarak gelişir.
Ailede 1 numara olan çocuk okulda ikinci hatta üçüncü olmayı kabullenir.
Çocuğunuzun ev yaşamında özellikle de tek çocuk ise evin biriciği olması çocuğunuzun özgüven gelişimini desteklerken paylaşım, ikinci olma süreci olumsuz yönde etkileyebilir. Okul öncesi eğitim çocuğun gelişiminde ikinci olmanın bir kayıp olmadığını deneyimleyerek çocuğun fark etmesinde yardımcı bir süreçtir. Sonuç olarak okul öncesi eğitim çocuğunuzu bilişsel, sosyal, dil gelişimlerini desteklerken edinilen her olumlu ya da olumsuz deneyim ile çocuğunuzu ruhen besleyen de bir olgudur.